Natural Choice
Het Rariteiten Kabinet
Natuurhistorische bijzonderheden en rariteiten
Vlinders

Vlinders ofwel schubvliegen komen voor in verschillende variaties. Hun habitat is uiteenlopend van koude toendra´s tot tropische regenwouden.

Er zijn ruim 160.000 beschreven soorten. De meeste zijn bont en opvalllend gekleurd. Door deze kleurenpracht en hun makkelijk te conserveren lichaam zijn zij geliefd en worden al eeuwen lang verzameld.

Er bestaat een grote diversiteit tussen de soorten onderling. De vleugelvorm, grootte, verschillende kleuren en variateit in patronen onderscheidt de vlinder soms op miniscuul kleine datails van elkaar. Voordat een vlinder zijn volwassen stadium heeft bereikt, leeft het als een rups. Het kan soms jaren duren voordat de rups zich tot vlinder ontpopt. In deze periode moet het insect goed eten, niet alleen om de transformatie tot vlinder te doorstaan, maar ook omdat sommige vlinder soorten na de transformatie geen voedsel meer tot zich nemen. Alle energie wordt dan gestoken in vliegen, het vinden van een partner en de voortplanting.

Er is een verschil tussen dag en nachtvlinders, ze kennen beide gemeenschappelijke voorouders, maar behoren niet tot dezelfde orde. Dagvlinders hebben zonnewarmte nodig om te kunnen vliegen, nachtvlinders warmen zich op door met hun vleugels te trillen. Beide bezitten dezelfde uiterlijke kenmerken met een paar kleine verschillen. Zo zijn de voelsprieten van een dagvlinder dunner, hebben zij een eleganter gevormd achterlijf en zijn vaak veel bonter gekleurd.

Klik op een vlinder voor een vergroting, naam en herkomst.