Natural Choice
Het Rariteiten Kabinet
Natuurhistorische bijzonderheden en rariteiten
Libellen

Er zijn tot nu toe wereldwijd ruim 5800 beschreven libellen soorten, waarvan er slechts 71 in Nederland voorkomen. Ze onderscheiden zich van andere insecten door hun lange en slanke achterlijf, 2 paar stevig en rijk geaderde vleugels en hun beweeglijke kop met grote facetogen en nauwelijks opvallende antennes. 

Libellen zijn geavanceerde vliegers. Doordat hun vleugels, in tegenstelling tot andere insecten, niet met elkaar verbonden zijn kunnen ze deze afzonderlijk van elkaar bewegen. Hierdoor vertonen zij soms opmerkelijke kunsten. Libellen kunnen in de lucht stilhangen, verticaal opstijgen en zelfs achteruit vliegen. Dit, in combinatie met een vliegsnelheid van soms wel 50 km per uur, maakt hen tot geduchte jagers. Ze vangen hun prooi, voornamelijk muggen, in de lucht. De met haartjes beklede poten maken het voor de prooi  vrijwel onmogelijk te ontsnappen. Met hun grote ogen, die uit 10.000 tot 50.000 facetten bestaan, nemen ze elke beweging van hun slachtoffer waar.

Libellen leggen hun eieren in een waterrijke omgeving. Hierin groeien de larven op, tot zij na 9 tot 16 vervellingen hun volwassen stadium hebben bereikt. Een pas uit het ei gekomen larf heeft alle kenmerken van een volwassen insect alleen  ontbreken de vleugels, leven ze in het water en is hun formaat aanzienlijk kleiner.
Klik op een libelle voor een vergroting, de naam en herkomst.