Natural Choice
Het Rariteiten Kabinet
Natuurhistorische bijzonderheden en rariteiten
Kevers
Kevers zijn insecten waarvan de voorste vleugels zijn veranderd in harde schilden die de achterste vleugels bedekken. Deze dekschilden sluiten het achterlichaam af en beschermen het eronder liggende lichaam.
Met ruim 500.000 thans ontdekte soorten beslaan zij de grootste groep uit het dierenrijk. Kevers komen voor in uiteenlopende vormen, kleuren en maten.
Niet alle kevers kunnen vliegen. Bij sommige soorten zijn de dekschilden aan elkaar vast gegroeid, waardoor het er onder liggende vliegorgaan onbruikbaar is. De kevers die wel kunnen vliegen, zijn in de lucht minder behendig dan andere insecten. Dit komt mede door hun zwaardere bouw en onbruikbare dekschilden als vleugels.
Kevers maken een volledige gedaantewisseling door: eitje, larve, pop, volwassen imago.
Voordat de kever zijn volwassen stadium heeft bereikt, leven de meeste als larve onder de grond. De larven voeden zich met organisch materiaal en groeien, afhankelijk van de soort en het klimaat, in enkele jaren op tot zij zich tot een volwassen insect ontpoppen.
Er zijn zowel planten- als vleesetende kevers, waarbij de plantenetende soorten over het algemeen een stuk trager in voorkomen zijn. De verscheidenheid waarin kevers te vinden zijn maakt hen, net als de vlinders, tot een kunstig stuk van de natuur.


Klik op een kever voor een vergroting, de naam en herkomst.