Natural Choice
Het Rariteiten Kabinet
Natuurhistorische bijzonderheden en rariteiten
Schorpioenen
Schorpioenen maken deel uit van de Stam Geleedpotigen en vallen onder de Klasse Spinachtigen. Met ruim 1800 soorten vertegenwoordigen zij een relatief kleine groep binnen het dierenrijk. Schorpioenen behoren tot een orde waarvan de soorten onmiskenbaar zijn en niet te verwarren zijn met andere dieren.

Schorpioenen hebben, net als alle andere spinachtigen, acht poten en een lichaam dat uit twee delen bestaat. Zij zijn het nauwst verwant aan spinnen, teken en hooiwagens.

Ze onderscheiden zich door hun stevig gespierde ''staart'' aan het achterlijf met daaraan een gifklier en een naaldvormig toedieningsapparaat, hun twee grijpscharen en een langgerekt lichaam.

Alle schorpioenen zijn zeer giftig voor kleine dieren en sommige zelfs voor de mens. Zonder uitzondering zijn ze allemaal carnivoor en eten voornamelijk ongewervelde dieren. Hun verspreidingsgebied beperkt zich tot een warm subtropisch tot tropisch klimaat.

Schorpioenen zijn eierlevendbarend, dat wil zeggen dat het kroost in de buik uit het ei komt. Na de geboorte kruipen de jongen direct op de rug van hun moeder, die ze op een felle wijze beschermt. Pas na de eerste vervelling verlaten zij de rug.

Schorpioensoorten varieren onderling sterk in lengte en kleur.
De kleinste zijn enkele centimeters en de grootste kunnen enkele decimeters  worden. Zwart en bruin zijn de meest gangbare kleuren en aangezien ze s nachts vaak pas actief zijn, camoufleerd het hen genoeg bij weinig licht.